Chemia

Aneks do zasad oceniania

PIĄTEK 03.04.2020 r.

 lekcja 4 klasa I C

Temat lekcji : Fermentacja i inne przemiany żywności

Proszę o zapoznanie się z lekcją w podręczniku i zrobienie notatki do zeszytu.

ŚRODA 01.04.2020 r.

lekcja 5 klasa I B

Temat : Sole

  1. Proszę o zapoznanie się z filmem YouTube Wzory i nazwy soli. — autor chemiczny chichot
  2. Proszę o rozwiązanie zadań do zeszytu:

Zadanie 1

Nazwij podane sole: NaCl, KBr, CuI2, Cu(NO3)2, Fe2(SO4)3, Mg3(PO4)2,

Nazwij podane sole: HgSO4, CrBr3, CaSO3, NH4NO3, (NH4)3PO4, NH4I

Zadanie 2

Podaj wzory następujących soli: azotan(V) wapnia, azotan(III) sodu, siarczan(VI) chromu(III)

Podaj wzory następujących soli: chlorek bizmutu(III), bromek magnezu, fluorek wapnia

Podaj wzory następujących soli: manganian(VI) niklu(II), chromian(VI) potasu, chromian(VI) rtęci(II)

lekcja 7 klasa I A

Temat zajęć: Fermentacja i inne przemiany żywności.

Proszę przeczytać temat z podręcznika i zrobić notatkę do zeszytu.

WTOREK 31.03.2020 r.

lekcja 4 klasa I D

Temat : Sole

  1. Proszę o zapoznanie się z filmem YouTube Wzory i nazwy soli. — autor chemiczny chichot
  2. Proszę o rozwiązanie zadań do zeszytu:

Zadanie 1

Nazwij podane sole: NaCl, KBr, CuI2, Cu(NO3)2, Fe2(SO4)3, Mg3(PO4)2,

Nazwij podane sole: HgSO4, CrBr3, CaSO3, NH4NO3, (NH4)3PO4, NH4I

Zadanie 2

Podaj wzory następujących soli: azotan(V) wapnia, azotan(III) sodu, siarczan(VI) chromu(III)

Podaj wzory następujących soli: chlorek bizmutu(III), bromek magnezu, fluorek wapnia

Podaj wzory następujących soli: manganian(VI) niklu(II), chromian(VI) potasu, chromian(VI) rtęci(II)

PIĄTEK 27.03.2020 r.

lekcja 4 klasa I C

Temat lekcji: Zasady zdrowego żywienia

Proszę zapoznać się z filmami: 

  1. 10 zasad zdrowego odżywiania – https://www.youtube.com/watch?v=DF4znGEcBPU
  2. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 2016 – nowe spojrzenie na zdrowie i żywienie –https://www.youtube.com/watch?v=pPdY-Mjcdmo

Po obejrzeniu w/w filmów proszę wykonać Test

ŚRODA 25.03.2020 r.

lekcja 5 klasa I b

Temat: Powtórzenie wiadomości

Załącznik – Zadania do rozwiązania

Proszę o przesłanie rozwiązań do dnia 7.04.2020r mailowo – ewadrabek@onet.eu. z czytelnym podpisem imię i nazwisko, klasa oraz które zadanie i z którego dnia zostało przesłane.

lekcja 7 klasa I A

Temat lekcji: Zasady zdrowego żywienia

Proszę zapoznać się z filmami: 

  1. 10 zasad zdrowego odżywiania – https://www.youtube.com/watch?v=DF4znGEcBPU
  2. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 2016 – nowe spojrzenie na zdrowie i żywienie –https://www.youtube.com/watch?v=pPdY-Mjcdmo

Po obejrzeniu w/w filmów proszę wykonać Test

WTOREK 24.03.2020 r.

lekcja 4 klasa I D

Temat: Powtórzenie wiadomości

Załącznik – Zadania do rozwiązania

Proszę o przesłanie rozwiązań do dnia 30.03.2020 r. mailowo – ewadrabek@onet.eu. z czytelnym podpisem imię i nazwisko, klasa oraz które zadanie i z którego dnia zostało przesłane,

16.03.2020 r. – 20.03.2020 r.

KLASY: I A i I C

Proszę o opracowanie i powtórzenie następujących zagadnień:

Podstawowe składniki żywności : białka , tłuszcze , węglowodany , sole mineralne i witaminy.

 Proszę o zapoznanie się z ich składem/ budową i rolą jaka pełnią w organizmie.

Proszę o napisanie przykładowego jadłospisu – 5 posiłki -I śniadanie, II śniadanie , obiad , podwieczorek , kolacja ( łącznie z ich wartościami energetycznymi ) dla ucznia / uczennicy 17 -letniej.

KLASY: I D i I B

Proszę powtórzyć sobie wzory sumaryczne i strukturalne tlenków , wodorotlenków i kwasów oraz ich metody otrzymywania. Zagadnienia te są potrzebne do kolejnego działu – SOLE, który będziemy realizować po powrocie do szkoły.

Klasę I B proszę o przygotowanie się do kartkówki z kwasów.